Σιτάρι

Πτώση στις παγκόσμιες τιμές δημητριακών και φυτικών ελαίων

Διψήφιες ποσοστιαίες μειώσεις σημείωσαν τον Ιούλιο οι παγκόσμιες τιμές των κυριότερων δημητριακών και των φυτικών ελαίων σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO μειώθηκε κατά 8,6% σε σχέση με τον Ιούνιο, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχή μηνιαία πτώση από τις αρχές του 2022 όπου είχε φθάσει σε ιστορικά υψηλά.

Ο συγκεκριμένος Δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών ενός καλαθιού κοινά εμπορεύσιμων ειδών διατροφής, παρέμεινε ωστόσο κατά 13,1% υψηλότερος από ό,τι τον Ιούλιο του 2021.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων μειώθηκε κατά 19,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, σημειώνοντας χαμηλό 10 μηνών. Οι διεθνείς τιμές για όλους τους τύπους ελαίων μειώθηκαν, με τις τιμές του φοινικέλαιου να υποχωρούν λόγω των προοπτικών άφθονων εξαγωγικών δυνατοτήτων από την Ινδονησία, εκείνες του κραμβέλαιου να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για άφθονες προμήθειες νέων καλλιεργειών και τις τιμές του σογιέλαιου να υποχωρούν λόγω της παρατεταμένης υποτονικής ζήτησης. Οι τιμές του ηλιέλαιου μειώθηκαν επίσης αισθητά εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών μειώθηκε κατά 11,5% τον μήνα, ενώ παρέμεινε 16,6% πάνω από την τιμή του Ιουλίου 2021. Οι τιμές όλων των δημητριακών που εκπροσωπούνται στον δείκτη μειώθηκαν, με επικεφαλής το σιτάρι, για το οποίο οι παγκόσμιες τιμές μειώθηκαν έως και 14,5%, εν μέρει ως αντίδραση στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών από βασικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και εν μέρει στην εποχική διαθεσιμότητα από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι παγκόσμιες τιμές αραβοσίτου υποχώρησαν κατά 10,7%, εν μέρει επίσης λόγω της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και της αυξημένης εποχικής διαθεσιμότητας στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν επίσης για πρώτη φορά το 2022.