Σεμινάριο για τη τέχνη της ξερολιθιάς στην Άνδρο

Η ομάδα του έργου LIFE TERRACESCAPE διοργανώνει στις 6-13 Νοεμβρίου 2021 στο νησί της Άνδρου το Σχολείο Ξερολιθιάς.

H τέχνη της ξερολιθιάς, δηλαδή η γνώση της κατασκευής κτισμάτων με λίθους χωρίς την χρήση κονιάματος ή άλλου συνδετικού υλικού, έχει εγγραφεί το 2018 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Σκοπός του Σχολείου είναι η ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς μέσα από τη μεταφορά θεωρητικής και πρακτικής γνώσης στους νέους τεχνίτες πέτρας. Απώτερος σκοπός, η διατήρηση της τέχνης η οποία έχει διαμορφώσει το διαχρονικό τοπίο των νησιών του Αιγαίου, με την ελπίδα ότι η ίδια τέχνη θα συνεχίζει να το διατηρεί.

Η διδασκαλία θα γίνει από έμπειρους τεχνίτες-εκπαιδευτές που προέρχονται από την Άνδρο, την Ήπειρο αλλά και τη Γαλλία.

Το σεμινάριο, διάρκειας 7 ημέρες, απευθύνεται σε κατοίκους της Άνδρου και άλλων νησιών του Αιγαίου, αλλά και τη ηπειρωτικής Ελλάδας, που ενδιαφέρονται να μάθουν και να εφαρμόσουν την τέχνη της ξερολιθιάς.

Οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στην πρακτική της αποκατάστασης ξερολιθικών κατασκευών, μονοπατιών και άλλων σημαντικών ξερολιθικών στοιχείων του τοπίου. Εκτός από το αμιγώς πρακτικό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και θεωρητικό μέρος, με παρουσιάσεις και συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του παλαιού σχολείου στον οικισμό Κοχύλου Άνδρου

Η συμμετοχή για εκπαίδευση είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Για τη διανυκτέρευση μικρού αριθμού εκπαιδευομένων θα διατεθούν κουκέτες διανυκτέρευσης.

Αίτηση συμμετοχής εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες στο:  terracescape@aegean.gr.

Φωτογραφία : Θ.Πετανίδου/Πανεπιστήμιο Αιγαίου