Σιγκαπούρη: Ράφια γεμάτα με fake φέτα

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικότερα λευκών τυριών δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, λόγω του ξένου εργατικού δυναμικού που προσεγγίζει το 30% του πληθυσμού της χώρας καθώς και την παρουσία 17 εκατ. τουριστών το χρόνο, οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων έχουν επηρεαστεί από τη δυτική κουλτούρα.

Εξασκημένοι να αναγνωρίζουν την υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των τροφίμων και με υψηλό ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα που ξεπερνά τα 48.000 ευρώ, οι Σιγκαπούριοι φαίνεται ότι αναγνωρίζουν την αξία των ελληνικών τροφίμων και ποτών.

Fake φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το γραφείο Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Σιγκαπούρη, η φέτα αντιμετωπίζει ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμό από πληθώρα λευκών τυριών, τα οποία καταχρηστικά χρησιμοποιούν την ονομασία ΦΕΤΑ.

Οι παραπλανητικές συσκευασίεςαποπροσανατολίζουν το καταναλωτικό κοινό, το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι εξοικειωμένο με την ποικιλία και τις ιδιαιτερότητες των λευκών τυριών και ούτε εκπαιδευμένο να ξεχωρίζει την γνήσια φέτα από τις δεκάδες απομιμήσεις της“, επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Οι κύριοι “ανταγωνιστές” της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του γραφείου Ο.Ε.Υ. είναι:

  • η αυστραλιανή εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων LEMNOS η οποία διακινεί μεγάλες ποσότητες λευκού τυριού χρησιμοποιώντας την ονομασία FETA, σε παραπλανητική συσκευασία.
  • το λευκό τυρί «FETTA» της αυστραλιανής εταιρείας SOUTHCAPE.
  • το λευκό τυρί Ν.Ζηλανδίας, της εταιρείας Mainland.
  • από την Δανία προϊόντα της εταιρείας ARLA FOODS.
Λευκό τυρί Δανίας από αγελαδινό γάλα με παραπλανητική ετικέτα
Λευκά τυριά από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία με παραπλανητικές συσκευασίες

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι ελληνικές εξαγωγές φέτας στη Σιγκαπούρη το 2017 ανήλθαν στα 235.268 ευρώ, παρουσιάζοντας σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2016, όταν ανήλθαν στα 145.168 ευρώ και ακολούθως, διπλασιασμός παρατηρήθηκε και στις εξαγόμενες ποσότητες .