Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας – Πρόγραμμα Συνεδρίου

Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας – Πρόγραμμα Συνεδρίου

Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαΐου  στο πλαίσιο του Athens Food Festival θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας .

Στο Συνέδριο θα συμμετέχει η Ελληνική Γεωργία με το θέμα: Ελαιόλαδο-Βρώσιμη Ελιά: Κατανοώντας την Πραγματική τους Αξία – Ακτινογραφώντας Σημαντικές Αγορές, το Σάββατο 9 Μαΐου, ώρα: 15:00.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΙΟΥ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΤΗΝ ΕΛΙΑ
Προεδρείο: Ν. Κατσαρός , Γ. Οικονόμου, Σ. Βέμμος

10.30 -11.00 Προσέλευση – Εγγραφές
11.00 – 11.15 Χαιρετισμοί
11.15 – 11.30 Διατροφική Αξία Ελαιολάδου και Μεσογειακή Διατροφή
Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
11.30 – 11.45 Ιστορία και Διαχρονική Αξία της Ελιάς για την Ελλάδα
Σ. Βέμμος, Καθηγητής Δενδροκομίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
11.45 – 12.00 Αειφορικά Συστήματα Καλλιέργειας της Ελιάς
Σ. Βέμμος, Καθηγητής Δενδροκομίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
12.00 – 12.15 Εγχώρια και Παγκόσμια Αγορά Ελαιολάδου
Γ. Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ
12.15 – 12.30 Σκέψεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικής για το Μέλλον του Ελληνικού Ελαιολάδου και της Ελιάς
Ε. Διβάρης, Πρόεδρος Φίλαιος – Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς
12.30 – 12.45 Το Ελαιόλαδο στις Διεθνείς Αγορές: Η Άποψη των Καταναλωτών
Δ. Καραβασίλης, Σύμβουλος Διεθνούς Marketing, Διευθύνων Σύμβουλος Dk Consultants
12.45 – 13.00 Διασφάλιση της Ποιότητας του Ελληνικού Ελαιόλαδου και των Επιτραπέζιων Ελιών
Χρυσούλα Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεταποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Δ/νσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΠΕ.

13.00 – 13.15 Διάλειμμα
Προεδρείο: Χ. Παπαδημητρίου, Ι. Τσάκνης, Ε. Διβαρης

13.15 – 13.30 Τα Χαρακτηριστικά του Λεσβιακού Ελαιολάδου
Η. Πολυχνιάτης, Χημικός, π. Αν Προϊστάμενος Χημικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Πρόεδρος Αγροτικού (Ελαιουργικού) Συν/σμού Μόριας
13.30 – 13.45 Η Καλλιέργεια της Ελιάς και τα Ελαιοτριβεία: Προβλήματα και Προοπτικές
Κ. Καλαντζής, Δήμαρχος Νεμέας, Ελαιοτριβέας – Τυποποιητής, Μέλος ΣΕΒΙΤΕΛ
13.45 – 14.00 Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελαιολάδου
Β. Καμβύσης, Χημικός, Διεθνώς Διαπιστευμένος Γευσιγνώστης Ελαιολάδου
14.00 – 14.15 Προσαρμογή Καλλιεργητικών Πρακτικών για Μείωση του Αποτυπώματος Άνθρακα στην Ελαιοκαλλιέργεια
Δρ Γ. Ψαρράς και Δρ Γ. Κουμπούρης, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Χανιά.
14.15 – 14.30 Τα Διαπιστευμένα Εργαστήρια Ελαιολάδου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ως Εργαλεία Προστασίας, Ανάδειξης και Ποιοτικής Αναβάθμισης του Ελληνικού Ελαιολάδου
Ε. Κουζούμη Msc, Π. Κάτσαρης, Ε. Μπαρμποπούλου και Δρ Ε. Στεφανουδάκη, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.
14.30 – 14.45 Εμπλουτισμός Eπιτραπέζιας Eλιάς με Φαινολικά Συστατικά
Δρ. Ι. Τσάκνης, Διευθυντής Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής ΤΕΙ Αθηνών
14.45 – 15.00 Τα Υγρά Απόβλητα των Ελαιοτριβείων, είναι Απόβλητα;
Ι. Χατζηπαυλίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
15.00 – 15.15 Ελαιόλαδο-Βρώσιμη Ελιά: Κατανοώντας την Πραγματική τους Αξία – Ακτινογραφώντας Σημαντικές Αγορές
Σπήλιος Καταφυγιώτης, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, ΜSc –ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
15.15 – 15.30 Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία για το Βιολογικό Ελαιόλαδο
Ε. Τζαβάρα, Προϊσταμένη Τμήματος Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης, Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας
15.15 – 15.30 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ως Νέα Μορφή Συνεργατισμού στον Τομέα της Παραγωγής και Προώθησης Ελαιολάδου
Ι. Δαρέλλης, Γεωπόνος, Μέλος ΜΟΔΟΥΣΑ
15.30 – 15.45 Η Καλλιέργεια της Ελιάς στον Κόσμο: Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές
Κ. Χαρτζουλάκης, τ. Διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων
15.45 – 16.30 Συμπεράσματα

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ , π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
 Θ. Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
 Γ. Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ
 Χ. Παπαδημητρίου, Δ/νση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων
Φυτικής Παραγωγής Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2015
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Προεδρείο: Ν. Κατσαρός , Γ. Σκαράκης, Χ. Αυγουλάς

10.30 -11.00 Προσέλευση Συνέδρων
11.00 -11.15 Χαιρετισμοί
11.15 – 11.30 Πρωτογενής Παραγωγή και η Σημασία της για την Μεσογειακή Διατροφή
Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ , π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
11.30 – 11.45 Βιοτεχνολογία και Παραγωγή:Ποια Ερωτήματα Πρέπει να Απαντηθούν;
Γ. Σκαράκης, Κοσμήτορας της Σχολής Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
11.45 – 12.00 Πιστοποίηση Προϊόντων ΠΟΠ / ΠΓΕ
Ε. Σκαρμούτσου, Χημικός Μηχανικός Msc, Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
12.00 – 12.15 Η Συμβολή της Γενικής Διεύθυνσης στην Παραγωγική και Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση της Γεωργίας στην Χώρα μας
Κ. Αγγελάκης, Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης ΥΠΑΠΕ
12.15 – 12.30 Το Παρόν και το Μέλλον των Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας στη Χώρα μας
Χ. Αυγουλάς, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
12.30 – 12.45 Το Παρόν και το Μέλλον της Βιολογικής Γεωργίας
Μπιλάλης Δημήτρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Γεωργίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
12.45 – 13.00 Παραδοσιακοί Σπόροι
Βασίλης Φακουρέλης, Καλλιεργητής, Μέλλος Πελίτι, Παραδοσιακοί Σπόροι στην Ελλάδα

13.00 – 13.15 Διάλειμμα
Προεδρείο: Θ. Βασιλόπουλος, Ε. Σκαρμούτσου, Δ. Μπιλάλης

13.15 – 13.30 Το Παρόν και το Μέλλον των Νέων Αγροτών. Οι Προκλήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Θ. Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
13.30 – 13.45 Η Εξωστρέφεια των Αγροτικών Ποιοτικών Προϊόντων
Γιώργος Μπακόλας, συνεργάτης Agrocapital
13.45 – 14.00 Συνεργασία Δικτύου Κοινωνικής Πολιτικής και Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
Ταξιάρχης Ιωάννης Σαραντόπουλος, Διαχειριστής Δικτύου Εταίρων Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόεδρος ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Πολιτισμός & Ευημερία
14.00 – 14.15 Οι Προοπτικές Εξαγωγών Ελληνικού Ελαιολάδου
Κωνσταντίνος Ρουκάς, Γεωπόνος- Εδαφολόγος
14.15 – 14.30 Οι Δυνατότητες Ανάπτυξης Άμεσης Σχέσης Μεταξύ Παραγωγού-Καταναλωτή
Ιωάννης Βαρελάς, Εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αττικής
14.30 – 14.45 Οι Προοπτικές των Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων στη Διεθνή Αγορά
Μιχάλης Μανιάτης, Εκδότης εφημερίδας «Η ΠΡΩΤΗ», Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ
14.45 – 15.30 Συμπεράσματα

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ , π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Γ. Σκαράκης, Κοσμήτορας της Σχολής Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών & Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Θ. Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
Χ. Αυγουλάς, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ε. Σκαρμούτσου, Χημικός Μηχανικός Msc, Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε επίσης:

Ένα «χωριό μικρών παραγωγών» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας