κρασι

Τα ελληνικά κρασιά μεταξύ των ακριβότερων στην Κύπρο

Σε 7.677 εκτάρια ανέρχεται η καλλιεργούμενη έκταση οινοποιήσιμων αμπελώνων στην Κύπρο με δημοφιλέστερες ποικιλίες το Μαύρο (κόκκινο) και το Ξυνιστέρι (λευκό) από την ανάμειξη των οποίων προέρχεται η γνωστή Κουμανδαρία αλλά και η Ζιβανία, η οποία θεωρείται ως το εθνικό ποτό της Κύπρου.

Επίσης, στο νησί καλλιεργούνται το αρχαίο Μαραθεύτικο και το Όφθαλμο, καθώς και οι ξένες ποικιλίες Chardonnay, Μοσχάτο Αλεξανδρίας, Palomino, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon, Alicante Bouschet, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Cinsaut, Grenache Noir, Mataro και Shiraz.

Οι κυριότεροι αγοραστές του κυπριακού κρασιού για το 2019 ήταν, κατά σειρά, η Κίνα, η Κένυα (!), οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Η Ελλάδα κατέχει σταθερά την θέση του κυριότερου προμηθευτή κρασιού της Κύπρου. Το 2019, το ελληνικό μερίδιο στις συνολικές εισαγωγές κρασιού στην κυπριακή αγορά ανήλθε σε 26% (έναντι 25% που ήταν το 2018), ενώ ακολούθησαν η Γαλλία, με 23% (έναντι 21% το 2018), η Ιταλία με 21% (έναντι 20% το 2018), η Γερμανία με 7% (έναντι 5% το 2018) και το Ην. Βασίλειο με 5% (έναντι 8% το 2018).

Από το 2016 και ύστερα είναι ξεκάθαρη η ανοδική πορεία των ελληνικών και των γαλλικών εξαγωγών. Επίσης, είναι εμφανής η αντίστοιχη πτώση των εξαγωγών της Ιταλίας και της Ισπανίας, από το 2017 και μετέπειτα. Τέλος, οι γαλλικές εξαγωγές φαίνεται να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τις αντίστοιχες ελληνικές, κατά την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα να μετριάζεται η μεταξύ τους υφιστάμενη διαφορά υπέρ της Ελλάδας.

Το έτος 2019, οι κύριοι προμηθευτές της κυπριακής αγοράς με την υψηλότερη μέση τιμή κρασιού ανά lt ήταν η Γαλλία (7,66 Ευρώ/lt), η Ιταλία (3,53 Ευρώ/lt) και η Ελλάδα (2,69 Ευρώ/lt), ενώ χαμηλότερη ήταν η μέση τιμή εισαγόμενου κρασιού ανά lt από τη Γερμανία (2,20 Ευρώ/lt), το Ην. Βασίλειο (1,92 Ευρώ/lt) και την Ισπανία
(0,94 Ευρώ/lt).

Η Ελλάδα εξήγαγε στην Κύπρο κρασί μέσης αξίας ανά λίτρο της τάξης των 2,69 Ευρώ ανά λίτρο το 2019. Η εν λόγω αξία στατιστικά κινείται κάτω από τον κυπριακό μέσο όρο. Ωστόσο, η σχετικά χαμηλή αυτή τιμή προκύπτει επειδή από την Ελλάδα εισάγονται μεγάλες ποσότητες κρασιού σε «ασκούς» (χύμα), γεγονός που κατεβάζει την μέση τιμή/λίτρο εισαγωγής. Στην πραγματικότητα, οι ελληνικές ετικέτες είναι από τις ακριβότερες που διατίθενται στην κυπριακή αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο οι πιο ακριβές ετικέτες που κυκλοφορούν στην Κύπρο είναι οι γαλλικές, ενώ ακολουθούν δεύτερες οι ιταλικές και τρίτες οι ελληνικές μαζί με τις χιλιανές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές ετικέτες πωλούνται στην Κύπρο σε ακριβότερες τιμές απ’ ό,τι πωλούνται στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταφοράς).

Πληροφορίες από έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο