Εξαγωγές

Τα κυριότερα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα με προορισμό την Ιταλία

Ελαιόλαδο, ψάρια, ιχθυηρά, γιαούρτι, φέτα, σιτάρι και ελιές είναι τα κυριότερα αγροδιατροφικά προϊόντα που εξήχθησαν από την Ελλάδα προς την Ιταλία το 2018 σύμφωνα με ανάλυση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από το γραφείο Ο.Ε.Υ Μιλάνου.

Το σημαντικότερο σε αξία αγροτικό προϊόν και το δεύτερο στη γενική κατάταξη των ελληνικών εξαγωγών στην Ιταλία είναι το ελαιόλαδο με αξία εξαγωγών 351 εκ. € εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Τα ψάρια με συνολική αξία 222 εκ. € είναι το 5ο κατά σειρά αξίας εξαγόμενο ελληνικό προϊόν προς την Ιταλία, με υψηλότερα σε αξία επιμέρους προϊόντα το λαβράκι και τις τσιπούρες.

Ακολουθεί το γιαούρτι και βουτυρόγαλα με αξία εξαγωγών το 62,9 εκ.€ ενώ τα τυριά κατέγραψαν εξαγωγές 49,2 εκ. € με κυριότερο προϊόν τη φέτα.

Ακολουθεί το σιτάρι και τα παρασκευασμένα λαχανικά με κυριότερο προϊόν
τις ελιές.

Άλλα αγροτικά προϊόντα των οποίων οι εξαγωγές προς την Ιταλία ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ είναι τα σπέρματα βαμβακιού, ακτινίδια, κρέατα προβατοειδών, ξίδι, ξηροί καρποί (κυρίως κάστανα και φιστίκια), φρούτα παρασκευασμένα ή διατηρημένα (κυρίως ροδάκινα).