Το ελληνικό ελαιόλαδο λείπει από τη γαλλική αγορά

Το ελληνικό ελαιόλαδο λείπει από τη γαλλική αγορά

Μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης της παρουσίας του ελληνικού ελαιολάδου και αξιόλογες ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς προσφέρει η γαλλική αγορά.

Η χώρα μας αν και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως, καταλαμβάνει πολύ χαμηλό μερίδιο στις εισαγωγές της Γαλλίας. Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, οι ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου προς τη Γαλλία το 2019 ανήλθαν σε μόλις 3,5 εκατ. ευρώ σε αξία και 664 τόνους σε ποσότητα (μόλις 1,3% σε όρους αξίας και 1,1% σε όρους ποσότητας επί των συνολικών εισαγωγών).

Τονίζεται ότι η γαλλική αγορά ελαιολάδου χαρακτηρίζεται από χαμηλή εγχώρια παραγωγή και υψηλή εγχώρια κατανάλωση, χαρακτηριστικά που ευνούν τις εισαγωγές.

Βέβαια, ο ανταγωγνισμός είναι πολύ έντονος από τις λοιπές χώρες παραγωγούς ελαιολάδου και ιδίως την Ισπανία, την Ιταλία, την Τυνησία και την Πορτογαλία.

Μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το 2019, την πρώτη θέση καταλαμβανει η Ισπανία (μερίδιο 56% ), και ακολουθούν η Ιταλία (23,4%), η Τυνησία (12%), η Πορτογαλία (3,6%) και το Βέλγιο (2,1%). Η Ελλάδα κατείχε την 6η θέση.

Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

Η τυποποίηση και η δημιουργία επώνυμων προϊόντων είναι βέβαια σημαντικό προαπαιτούμενο για μια επιτυχή είσοδο σε ξένες αγορές, αφού η τυποποίηση, η καινοτομία και η προβολή ενός προϊόντος δεν επηρεάζουν θετικά μόνο την προστιθέμενη αξία τους αλλά προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Επίσης, το γεγονός της ελεύθερης διακίνησης αγαθών που προσφέρει η Ε.Ε εντός της ενιαίας αγοράς ενισχύει τη θέση των ευρωπαϊκών προϊόντων έναντι άλλων χωρών όπως πχ στην περίπτωση του ελαιολάδου της Τυνησίας και του Μαρόκου.

Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. ο φόρος που επιβάλλονταν σε όλα τα φυτικά έλαια που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση και εφαρμόζονταν στην εισαγωγή προϊόντων από ευρωπαϊκές χώρες και από χώρες εκτός Ε.Ε καταργήθηκε από 1η Ιανουαρίου του 2020.

Τιμές ελαιολάδου

Σύμφωνα με στοιχεία της Γαλλικές Διεπαγγελματικής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών, η μέση τιμή του ελαιολάδου στη Γαλλία ανέρχοταν το 2017 σε 6,30 €, έχοντας καταγράψει αύξηση κατά 1,40 € σε σύγκριση με το 2012. Για προϊόντα ΠΟΠ η τιμή υπερβαίνει τα 30 € ανά λίτρο.

Βιολογικό ελαιόλαδο

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στην Γαλλία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμός Agence Bio, το 2019, πάνω από 9 στους 10 Γάλλους κατανάλωσαν τακτικά βιολογικά προϊόντα, με το 14% να καταναλώνει βιολογικά προϊόντα κάθε μέρα.

Η αύξηση της ζήτησης βιολογικών προϊόντων έχει επιτρέψει την άνοδο των εισαγωγών, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Εγχώρια παραγωγή

Σύμφωνα με την France Olive, στη Γαλλία υπάρχουν περίπου 40.000 παραγωγοί ελαιολάδου, το 75% των οποίων είναι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις όπου η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί δευτερεύουσα καλλιέργεια.

Η μεγαλύτερη ελαιοκομική περιοχή βρίσκεται στην Περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή (66% της παραγωγής και ακολουθεί η Οξιτανία (20%).