Το 2008 ήταν η τελευταία χρονιά που σημειώθηκε μείωση στο κόστος παραγωγής γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ποσοστό 10%, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους των ζωοτροφών. Από κει και πέρα το κόστος παραγωγής σημείωνε συνεχή αύξηση που ξεπέρεασε τελικά το 21%, το 2014.
Συγκεκριμένα, το κόστος παραγωγής γάλακτος αυξήθηκε κατά:
- 7% την περίοδο 2009-2010,
- 11% την περίοδο 2010-2011,
- 5% την περίοδο 2011-2012,
- 6% την περίοδο 2012-2013 και
- 3% την περίοδο 2013-2014.
Από το 2014, το κόστος παραγωγής γάλακτος άρχισε να μειώνεται ελαφρά. Το 2015 μειώθηκε κατά 8% ετησίως και το 2016 κατά 3%, φθάνοντας δηλαδή στα επίπεδα του 2011.
Ο κύριος παράγοντας μείωσης του κόστος οφείλεται στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες το 2016 μειώθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατά 15% από το 2013.
Ωστόσο, σε σύγκριση με το έτος 2008, το κόστος παραγωγής γάλακτος το 2016 ήταν υψηλότερο κατά 8%.
Τα παραπάνω απεικονίζονται αναλυτικά στο παρακάτω διάγραμμα: