Η αλλαγή συμπεριφοράς των Βέλγων καταναλωτών προς την υγιεινότερη διατροφή τα τελευταία χρόνια ευνοεί την κατανάλωση ελαιολάδου και ιδιαίτερα της ζήτησης για βιολογικό ελαιόλαδο.
Το Βέλγιο εισάγει ετησίως περίπου 18 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο αξίας περίπου 65 εκατ. ευρώ. Παρόλο που η ποσότητα του εισαγόμενου ελαιολάδου στο Βέλγιο παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα από το 2012, η αξία του εισαγόμενου ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 12 εκατ. ευρώ από το 2014, γεγονός που αποδεικνύει την προτίμηση ακριβότερων προϊόντων από τους Βέλγους καταναλωτές.
Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, η Ισπανία κατατάσσεται στην πρώτη θέση των προμηθευτών ελαιολάδου στο Βέλγιο τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα ενώ συνεχώς αυξάνει τα ποσοστά της.
Η Ισπανία ναι μεν μονοπωλεί πλέον την μέση και χαμηλή τιμή στην βελγική αγορά αλλά η Ιταλία έχει σημαντικό μερίδιο στην premium αγορά ελαιολάδου εαν και το μερίδιο των ιταλικών ελαιολάδων μειώνεται.
Το μερίδιο της Ελλάδας στην συνολική αγορά ελαιολάδου σύμφωνα με τα βελγικά στοιχεία ανήλθε στο 3,4 % για το 2018, το ποσοστό ωστόσο είναι μεγαλύτερο αλλά σίγουρα αρκετά κάτω από την Ισπανία και την Ιταλία, γιατί μεγάλο μέρος των ελληνικών προϊόντων τροφίμων εισάγονται στο Βέλγιο από την Γερμανία και την Γαλλία.
Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό ελαιόλαδο διοχετεύεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στην ελληνική ομογένεια και τα ελληνικά εστιατόρια του Βελγίου αλλά τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια αύξηση κατανάλωσης ελληνικού ελαιολάδου από μέρους βελγικών νοικοκυριών.
Παράλληλα το ελληνικό ελαιόλαδο έχει όλο και μεγαλύτερη παρουσία σε καταστήματα delicatessen στο Βέλγιο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρουσία και σε καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων.
Οι τιμές του ελαιολάδου στο Βέλγιο κυμαίνονται μεταξύ μιας σχετικά μεγάλης γκάμας ξεκινώντας από 4 € το λίτρο, το οποίο είναι συνήθως ισπανικό ελαιόλαδο με ιδιωτική ετικέτα αλυσίδας supermarket, έως 55 € το λίτρο που αφορά γαλλικό ή ιταλικό ελαιόλαδο σε εξαιρετική συσκευασία,το οποίο διατίθεται στα ράφια κορυφαίου delicatessen,σε μικρές ποσότητες.
Βέβαια ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων πραγματοποιείται σε ελαιόλαδα των οποίων οι τιμές είναι μεταξύ 5 € με 8 € το λίτρο.