Τυνησία: Εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου

Τυνησία: Εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου

Σε χαμηλά επίπεδα προβλέπεται ότι θα κυμανθεί η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Τυνησία, μια από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες και ανταγωνιστική με τη χώρα μας.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 184.000 τόνους, μια σημαντική μείωση της παραγωγής λόγω κυρίως της έλλειψης βροχοπτώσεων. Το 2019 η ποσότητα παραγωγής ανήλθε στους 350.000 τόνους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμή ενός λίτρου θα μπορούσε να φτάσει τα 2,8 ευρώ περίπου ενώ η τιμή του κιλού της ελιάς τα 0,32 ευρώ. 

Οι εξαγωγές προς Ε.Ε.

Σημαντική αγορά για το τυνησιακό ελαιόλαδο αποτελεί η Ε.Ε. και με βάση την ισχύουσα Ευρωμεσογειακή Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τυνησίας προβλέπεται ετήσια ποσόστωση εξαγωγής 56.700 αδασμολόγητων τόνων ελαιολάδου.

Κατά καιρούς έχουν δοθεί επιπλέον ποσότητες αδασμολόγητης πρόσβασης ως μέτρο στήριξης της τυνησιακής οικονομίας. Η Τυνησία επανέρχεται κατά καιρούς ζητώντας αύξηση των ποσοτήτων αυτών ιδιαίτερα σε έτη με μεγάλη παραγωγή: τον περασμένο Ιούνιο αιτήθηκε την αύξηση του ορίου εισαγωγής σε 100.000 τόνους ελαιολάδου.

Οι πωλήσεις ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα καλύψουν φέτος το 60% έως 70% των εξαγωγών τροφίμων, σε σύγκριση με το 40% αυτών τα τελευταία χρόνια.

Πληροφορίες από έρευνα αγοράς του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Τύνιδας