πιπερια

Υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα, λαχανικά – Τι κατέγραψε το σύστημα ταχείας ειδοποίησης RASFF

Συνολικά 658 ειδοποιήσεις καταγράφηκαν από το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RASFF) την εμπορική περίοδο 2021/22.

Οι ειδοποιήσεις προκλήθηκαν από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση (ΕΕ) είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

Το 54,1%  αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία με 356 ειδοποιήσεις συνολικά, ακολουθούμενη από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, αλλά σε  απόσταση, με συνολικά 35 κρούσματα.

Η Ινδία δημιούργησε 26 ειδοποιήσεις, η Ουγκάντα ​​22, η Κίνα 18, ο Ισημερινός 14, η Κένυα 13, το Ιράν 12, η ​​Ισπανία 10 , η Μαδαγασκάρη 9, το Μαρόκο 6 και η Ολλανδία 3 κρούσματα, οι υπόλοιπες αντιστοιχούν σε μικρότερους αριθμούς σε διάφορες χώρες

Από την Τουρκία οι πιπεριές ήταν το προϊόν με τον μεγαλύτερο αριθμό υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, συνολικά σε 85 παρτίδες που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καταστράφηκαν  στα κοινοτικά σύνορα.

Ακολούθησαν τα σταφύλια και τα λεμόνια με 78 περιπτώσεις το καθένα, τα μανταρίνια με 56 περιπτώσεις , ενώ τα υπόλοιπα κατανέμονται σε πορτοκάλια, ρόδια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και άλλα.

Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS εφιστά την προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις Χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας, στη νέα πύλη εισόδου τουρκικών προϊόντων, εκτός των Κήπων Έβρου, αυτή του λιμένος Θεσσαλονίκης με την δρομολόγηση της Ατμοπλοϊκής γραμμής Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.