Βιολογικά προϊόντα: Ποιες χώρες τροφοδοτούν την αγορά της Ε.Ε.

Βιολογικά προϊόντα: Ποιες χώρες τροφοδοτούν την αγορά της Ε.Ε.

Δημητριακά, φυτικά έλαια, ζάχαρη, μπανάνες και μέλι είναι από τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα που εισάγει η Ε.Ε. από Τρίτες χώρες.

Η Ολλανδία είναι η χώρα της Ε.Ε. που εισάγει τα περισσότερα βιολογικά προϊόντα σε ποσοστό 32% και ακολουθούν η Γερμανία (13%), το Ηνωμένο Βασίλειο (12%) και το Βέλγιο (11%).

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εισαγωγές βιολογικών γεωργικών προϊόντων διατροφής αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των συνολικών εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ε.Ε. και το 2019 ανήλθαν σε 3,2 εκατ. τόνους.

Όσον αφορά την προέλευση των προϊόντων, οι δέκα χώρες που εξήγαγαν τα περισσότερα βιολογικά προϊόντα στην ΕΕ το 2019 (αντιπροσώπευαν το 70% των εισαγωγών σε όγκο) ήταν η Κίνα (13%), η Ουκρανία (10%), η Δομινικανή Δημοκρατία (10%), ο Ισημερινός ( 9%), το Περού (7%), η Τουρκία (7%), η Ινδία (5%), η Κολομβία (3%), το Καζακστάν (3%) και η Βραζιλία (2%).

Σχεδόν τα μισά από τα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα αφορούν αροτραίες καλλιέργειες (δημητριακά, ελαιούχα φυτά) ενώ το υπόλοιπο ποσοστό περίπου καλύπτει η κατηγορία των φρούτων και λαχανικών με κυρίαρχο προϊόν την μπανάνα.

Κύριες κατηγορίες εισαγώμενων βιολογικών γεωργικών προϊόντων διατροφής ανά χώρα εξαγωγής, 2019 (σε εκατ. τόνοι)