ellinikigeorgia

Διοξίνες στα τρόφιμα – Επτά φορές χαμηλότερο το νέο ανώτατο ανεκτό όριο της EFSA

Επτά φορές χαμηλότερο (!) από το προηγούμενο θα είναι το νέο ανώτατο ανεκτό όριο εβδομαδιαίας πρόσληψης διοξινών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Το προηγούμενο όριο είχε καθοριστεί το 2001, ενώ πριν από αυτό (1970-1990), το όριο ήταν 2 με 3 φορές υψηλότερο.

Εκτιμήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής Τροφίμων αναφέρουν ότι ακόμη και στις ημέρες μας μεγάλο μέρος του πληθυσμού προσλαμβάνει μέσω των τροφίμων ποσότητες διοξινών που υπερβαίνουν το όριο που ίσχυε έως σήμερα.

Ειδικοί επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναφέρουν ότι  μελέτες έδειξαν ότι οι μέσες και υψηλές εκθέσεις σε διοξίνες ήταν κατά πέντε και δεκαπέντε φορές αντίστοιχα υψηλότερες από το νέο ανώτατο ανεκτό όριο εβδομαδιαίας πρόσληψης διοξινών σε εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η παρουσία διοξινών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φαίνεται να έχει μειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Τι είναι οι διοξίνες

Οι διοξίνες είναι από τους πλέον διαδεδομένους ρύπους των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών. Μετά την εκπομπή τους στον αέρα, οι διοξίνες καταλήγουν στα νερά, έδαφος, φυτά, και τέλος στα τρόφιμα.

Οι διοξίνες είναι τοξικές χημικές ουσίες που παραμένουν στο περιβάλλον για χρόνια και συσσωρεύονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο λιπώδη ιστό των διαφόρων θηλαστικών και ψαριών.

Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων με διοξίνες μπορεί να προκαλέσει με το πέρασμα του χρόνου καρκινοπάθεια και για το λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τις διοξίνες ισχυρά καρκινογόνες ουσίες.

Πηγές πρόσληψης διοξινών για τις περισσότερες ηλικίες είναι κυρίως τα ψάρια (ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια), το τυρί και το κρέας.