καροτα-λαχανικα-τοματα-κηπευτικα

Φυτοφάρμακα στα τρόφιμα: Τι αναφέρει η τελευταία έκθεση της EFSA

Το 94,9% των τροφίμων που αναλύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για ύπαρξη υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα βρέθηκε εντός των επιτρεπόμενων ορίων σύμφωνα με τη τελευταία ετήσια έκθεση του Οργανισμού.

Περισσότερα από 88.000 δείγματα τροφίμων συλλέχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι το 94,9% των δειγμάτων ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Ειδικότερα για το υποσύνολο των 12.077 δειγμάτων που αναλύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου (EU MACP), το 98,2% ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Το πρόγραμμα MACP της ΕΕ αναλύει δείγματα που συλλέγονται τυχαία από 12 τρόφιμα – για το 2020 αυτά ήταν καρότα, κουνουπίδια, ακτινίδια, κρεμμύδια, πορτοκάλια, αχλάδια, πατάτες, αποξηραμένα φασόλια, καστανό ρύζι, σπόροι σίκαλης, συκώτι βοοειδών και λίπος πουλερικών. Από το ίδιο καλάθι προϊόντων λαμβάνονται δείγματα κάθε τρία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν ανοδικές ή καθοδικές τάσεις για συγκεκριμένα προϊόντα.

Από τα δείγματα που αναλύθηκαν προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • Το 68,5% (8.278 δείγματα) βρέθηκαν απαλλαγμένα από υπολείμματα.
  • Το 29,7% (3.590) περιείχαν ένα ή περισσότερα υπολείμματα σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες ή ίσες με τα επιτρεπόμενα όρια.
  • Το 1,7% (209) περιείχε υπολείμματα που υπερέβαιναν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο, εκ των οποίων τα 113 (0,9%) ήταν απαγορευμένα.
    Τα λεπτομερή αποτελέσματα του συντονισμένου προγράμματος είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της EFSA σε μορφή διαγραμμάτων και γραφικών παραστάσεων με δυνατότητα περιήγησης, καθιστώντας τα δεδομένα πιο προσιτά σε μη ειδικούς.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης των αποτελεσμάτων, η EFSA πραγματοποίησε εκτίμηση του διατροφικού κινδύνου, η οποία υποδεικνύει ότι τα τρόφιμα που αναλύθηκαν το 2020 είναι απίθανο να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών.

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση της EFSA εδώ.