Αγρότισσα

Πρόγραμμα Νέων Γεωργών – Μέτρο 112. Πόσο σε αφορά;

του Θωμά Σιούτη, Επιστημονικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Γεωργίας

Οι τακτικοί επισκέπτες της ιστοσελίδας μας και όσοι γενικότερα ενδιαφέρονται για τα αγροτικά θέματα θα γνωρίζουν πως το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα ενίσχυσης των Νέων Γεωργών έχει ήδη προκηρυχτεί.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Γεωργίας

Καθώς στην Ελλάδα της κρίσης και της  οικονομικής ύφεσης οι πολίτες αναζητούν παραγωγική διέξοδο στα αδιέξοδα της ανεργίας και της τεράστιας μείωσης των εισοδημάτων, το πρόγραμμα ενίσχυσης Νέων Γεωργών είναι λογικό να τραβάει την προσοχή πολλών σαν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στην ύπαιθρο.

Οι γεωπόνοι της Ελληνικής Γεωργίας έχουμε γίνει δέκτες του εντονότατου ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα και επιθυμούμε να συμβάλλουμε τόσο στη σωστή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων όσο και στην πλήρη εξυπηρέτηση και τεχνική στήριξη όσων τελικά αποφασίσουν να καταθέσουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Το δίκτυο γεωπόνων της Ελληνικής Γεωργίας  αναλαμβάνει την εκπόνηση του απαραίτητου επιχειρηματικού σχεδίου και τη συμπλήρωση του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας.

Στα πλαίσια της σωστής ενημέρωσης των ενδιαφερομένων και των υποψήφιων νέων γεωργών, στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τη φιλοσοφία και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, ενώ με μια σειρά από άρθρα που θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας καθ’ όλη την περίοδο μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων (18 Μαρτίου) θα αναλύσουμε τις βασικές απαιτήσεις του για αρκετές καλλιέργειες και εκτροφές.

Ξεκινώντας σωστά…

Στη σημερινό πρώτο άρθρο της σειράς αυτής λοιπόν, θα πούμε για τα πολύ βασικά στοιχεία του προγράμματος (οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα τα γνωρίζουν ήδη), αλλά κυρίως θα μιλήσουμε για κάτι που δεν θα το βρείτε εύκολα αλλού (τουλάχιστον όχι γραμμένο),  για τη φιλοσοφία του μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».  Θα δούμε δηλαδή ποιους αφορά το πρόγραμμα, για ποιους προκηρύχθηκε, ποιοι είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι, αλλά και κάτι πολύ σημαντικό, ποιους ΔΕΝ αφορά. Η επιστημονική και επαγγελματική μας ηθική ως γεωπόνοι μελετητές μας οδηγεί στο να προειδοποιήσουμε έγκαιρα και να αποτρέψουμε από την υποβολή αίτησης για το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, υποψήφιους που όχι μόνο δεν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις (αυτό άλλωστε θα το διαπιστώσουν αργά ή γρήγορα με όποιον μελετητή κι αν συνεργαστούν), αλλά και αυτούς που δεν ταιριάζουν στη φιλοσοφία του προγράμματος!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα πολύ βασικά για το πρόγραμμα:

Ποσό ενίσχυσης: 10.000 – 20.000 €

Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων: 18 Μαρτίου – 16 Μαΐου 2014

Ηλικία υποψηφίων: 18-40 ετών

Τόπος μόνιμης κατοικίας:

  • Ορεινά Δημοτικά Διαμερίσματα ή Τοπικές Κοινότητες
  • Μειονεκτικά Δημοτικά Διαμερίσματα ή Τοπικές Κοινότητες.
  • Λοιπά Δημοτικά διαμερίσματα ή Τοπικές Κοινότητες με πληθισμό ως 100.000 κατοίκους.

Θα χρειαστούμε βεβαίωση από το Δήμο, για αυτό αν υπάρχει η δυνατότητα προτιμάμε μία από τις δύο πρώτες περιπτώσει καθώς δίνουν μεγαλύτερα ποσά ενίσχυσης.

Κατεβάστε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 85/148/ΕΟΚ που ορίζει τις Ορεινές και Μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας. Στη οδηγία μπορείτε να εντοπίσετε αν ο οικισμός της μόνιμης κατοικίας σας ανήκει στην κατηγορία των Ορεινών ή Μειονεκτικών Περιοχών. Περισσότερα σχετικά θα αναφέρουμε στο επόμενο άρθρο.

Σύζυγος ΟΧΙ γεωργός

Η εκμετάλλευση θα πρέπει να είναι στον ίδιο Νομό με την μόνιμη κατοικία ή σε γειτονικό.

Η έναρξη της δραστηριότητάς τους (με δήλωση ενιαίας ενίσχυσης ΟΣΔΕ) θα πρέπει να έχει γίνει αποκλειστικά εντός του 2013 ή να γίνει μέσα στο 2014.

Τα παραπάνω είναι κάποια πολύ βασικά στοιχεία του προγράμματος. Ασφαλώς υπάρχουν κι άλλες προϋποθέσεις και σημαντικά χαρακτηριστικά αλλά για την ώρα αυτά κρίνονται αρκετά για να κινήσουν το ενδιαφέρον κάποιου υποψηφίου ή να τον αποτρέψουν με μια απλή γρήγορη ματιά.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο για τη φιλοσοφία του προγράμματος.

Το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών συντάχθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με κονδύλια και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκοπό να υποβοηθήσει νέους σε ηλικία ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωργού ή του κτηνοτρόφου, να εγκαταστήσουν τη νέα τους αυτή δραστηριότητα. Λέμε να υποβοηθήσει γιατί σε καμία περίπτωση η ενίσχυση που δίνεται δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για μια ολοκληρωμένη επένδυση σε μία γεωργική/κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Πρόκειται μόνο για ένα πριμ εγκατάστασης, ώθηση για μια νέα αρχή. Στη συνέχεια είτε με ίδια μέσα, είτε με αναζήτηση νέας χρηματοδότησης από προγράμματα (σχέδια βελτίωσης) ή δάνεια ο Νέος Γεωργός λογικά θα χρειαστεί να στηρίξει εκ νέου την επένδυσή του. Το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών απευθύνεται δηλαδή σε συνειδητοποιημένους ανθρώπους που είτε από οικογενειακή παράδοση, είτε από ανάγκη, είτε για οποιονδήποτε άλλο δικό τους λόγο, τη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής τους αποφασίζουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του γεωργού/κτηνοτρόφου ως αρχηγοί της δικής τους εκμετάλλευσης.

Το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών είναι ιδανικό για αυτούς που θέλουν να ασκήσουν επαγγελματικά τη γεωργική δραστηριότητα και έχουν έτοιμη μια σημαντική αγροτική εκμετάλλευση να αναλάβουν από γονείς συγγενείς κτλ, διαθέτουν όραμα να την αναπτύξουν, βεβαίως και τα απαραίτητα ίδια κεφάλαια παίζουν σημαντικό ρόλο.

Το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, ΔΕΝ αφορά σε καμία περίπτωση ανθρώπους που έχουν μια εξαρτημένη σχέση εργασίας, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, ασκούν και βιοπορίζονται από μία οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και θέλουν να εξακολουθήσουν να την ασκούν. Αυτοί οι άνθρωποι απλά βλέπουν μία ευκαιρία να πάρουν κάποια χρήματα ώστε να αξιοποιήσουν τα 5-10 στρέμματα οικογενειακών χωραφιών στο χωριό, για ένα συμπληρωματικό εισόδημα.

Το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών ΔΕΝ αφορά αυτούς που θέλουν να κάνουν άμεσα μια μεγάλη επένδυση στο γεωργικό χώρο, επειδή απλά διαβλέπουν μία πρόσκαιρη ευκαιρία.

Το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών ΔΕΝ αφορά αυτούς που αμφιβάλουν για το αν πρέπει να ξεκινήσουν μια ζωή στην ύπαιθρο.

Το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών ΔΕΝ αφορά όσους έχουν στην κατοχή τους πολύ μικρό γεωργικό κλήρο και δεν έχουν τη θέληση ή τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια πιο μεγάλη εκμετάλλευση με αγορά, μίσθωση χωραφιών ή εγκατάσταση μονάδων εντατικής εκμετάλλευσης (θερμοκήπια, στάβλους κτλ)

Το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών ΔΕΝ αφορά αυτούς που θέλουν να κάνουν μια αγροτική «αρπαχτή» για να «τσεπώσουν» 10-20 χιλιάρικα.

Ελπίζουμε να σας δώσαμε μια καλή πρώτη εικόνα για το Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας και να μπορέσατε να διαπιστώσατε αν σας αφορά ή όχι.

Όσους από εσάς αφορά και ενδιαφέρεστε να προχωρήσετε στην υποβολή αίτησης, θα είναι μεγάλη μας χαρά να συνεργαστούμε στο σχεδιασμό της εκμετάλλευσής σας, την εκπόνηση της μελέτης, την συμπλήρωση του φακέλου και στη γενικότερη τεχνική σας στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Για να έχουμε μία πρώτη επαφή, μπορείτε να συμπληρώσετε το σχετικό ερωτηματολόγιο και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας ώστε να οργανώσουμε από κοινού τη συνεργασία μας.

Στο επόμενο άρθρο που αφορά το Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών θα αναλύσουμε τον τρόπο που καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης, θα δώσουμε κάποιες συμβουλές για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό ύψος και θα αναλύσουμε τις πρώτες καλλιέργειες και εκτροφές ως προς τα χαρακτηριστικά τους για επιτυχημένη ένταξη στο πρόγραμμα και υλοποίησή του.

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα Νέων Γεωργών-Σημαντική Ευκαιρία Ενίσχυσης