Χρήμα

Πρόγραμμα Νέων Γεωργών-Πότε θα δοθούν τα χρήματα;

του Θωμά Σιούτη, Επιστημονικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Γεωργίας

Εφόσον όλα πάνε καλά και το σχέδιό σας για την ένταξη στο μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» εγκριθεί, ας δούμε πότε θα λάβετε στον τραπεζικό σας λογαριασμό την ενίσχυση.

Η οικονομική ενίσχυση λοιπόν καταβάλλεται στο δικαιούχο Νέο Γεωργό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) σε 2 ή 3 δόσεις.

Το φθινόπωρο του 2014 η 1η δόση, 7.000 – 14.000 €

Η 1η Δόση αποτελεί το 70% του συνολικού ποσού της ενίσχυσης και χορηγείται άμεσα με την αποδοχή της απόφασης έγκρισης πράξης. Οι αποφάσεις έγκρισης λογικά θα εκδοθούν αρχές φθινοπώρου του τρέχοντος έτους (2014) επομένους κάπου τότε οι λογαριασμοί των δικαιούχων θα πιστωθούν με την 1η δόση που θα κυμαίνεται από 7.000 € ως 14.000 € (δηλαδή 70% επί του συνολικού ποσού των 10-20.000 € ανάλογα με την περίπτωση).

Η 2η και εφόσον υπάρχει και η 3η δόση, συναρτώνται με την πρόοδο του επιχειρηματικού σχεδίου σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων του αλλά και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που περιλαμβάνεται σε αυτό.

Η 2η Δόση που είναι 15% του συνολικού ποσού της ενίσχυση (1.500 – 3.000 €), χορηγείται από το επόμενο έτος της ένταξής, δηλαδή εντός του 2015 και εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει τις προϋποθέσεις και τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου οι οποίοι απαιτούνται για την καταβολή της δεύτερης δόσης, όπως αυτοί προσδιορίζονται κατά μεμονωμένο δικαιούχο στην απόφαση έγκρισης πράξης.

Η 3η Δόση εφόσον υπάρχει, αποτελεί επίσης το 15%  του συνολικού ποσού της ενίσχυσης (1.500 – 3.000 €) και θα χορηγηθεί εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει το σύνολο των προϋποθέσεων και επιτύχει τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου όπως αυτοί προσδιορίζονται κατά μεμονωμένο δικαιούχο στην απόφαση έγκρισης πράξης.

Η δεύτερη και η τρίτη δόση μπορούν να καταβληθούν ταυτόχρονα με αίτηση πληρωμής ολοκλήρωσης πράξης, με τη συμπλήρωση 2 ετών από την ημερομηνία 1ης εγκατάστασης, εφόσον οι δικαιούχοι έχουν επιτύχει το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του Επιχειρηματικού Σχεδίου και έχουν υποβάλλει τουλάχιστον δύο (2) Ενιαίες Δηλώσεις Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) μετά την ένταξή τους στο Μέτρο, δηλαδή το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2015.

Ας δούμε τώρα τις τωρινές και μελλοντικές απαιτήσεις σε καλλιεργούμενη έκταση για ένταξη στο πρόγραμμα εκμεταλλεύσεων που καλλιεργούν αποκλειστικά βαμβάκι, φακή, πορτοκαλιά, ροδακινιά, φράουλες ή κρεμμύδι.

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα ώστε να εξετάσουμε τις απαιτήσεις για τη δική σας εκμετάλλευση και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας.

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα Νέων Γεωργών-Πως θα πετύχουμε το υψηλότερο ύψος ενίσχυσης

Πρόγραμμα Νέων Γεωργών – Μέτρο 112. Πόσο σε αφορά;

Πρόγραμμα Νέων Γεωργών-Σημαντική Ευκαιρία Ενίσχυσης