εκθεση προιοντα

Τρία μεγάλα φεστιβάλ γεύσης στην Αθήνα

Σε στάδια, μουσεία και υπαίθριους χώρους η ελληνική γαστρονομία στρώνει τον Μάϊο, ένα μεγάλο τραπέζι γεύσεων. Περισσότεροι από 500 Ελληνες παραγωγοί, γνωστοί σεφ, επιχειρηματίες της εστίασης, ξενοδόχοι, επαγγελματίες του οίνου και γευσιγνώστες, θα πάρουν μέρος στα τρια μεγάλα φεστιβάλ γεύσης που θα φιλοξενηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στο μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Η γαστρονομία παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου, με μόνη διαφορά ότι τα τελευταία χρόνια το κοινό έχει απομακρυνθεί από τις ξενόφερτες τάσεις και έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στις ελληνικές γεύσεις, τα τοπικά προϊόντα, τους μικρούς παραγωγούς. Ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες; Πατριωτική προσπάθεια στήριξης των Ελλήνων παραγωγών; Υγιής αναστοχασμός για το τι είναι η περίφημη ελληνική κουζίνα; Ή μήπως εσωστρέφεια και απόρριψη του εισαγόμενου lifestyle; Ας διαβάσουμε τη συγκεκριμένη τάση ως έναν συνδυασμό όλων αυτών και ας κρατήσουμε ως θετικό ότι οδηγούν σε μια εξέλιξη του γαστρονομικού μας πολιτισμού.

Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις

Μετά από τέσσερις επιτυχημένες διοργανώσεις το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» με την σφραγίδα των brands «Αθηνόραμα» και «ΑθηνόραμαUmami» αποτελεί πλέον μια καταξιωμένη θεσμική εκδήλωση. Στο φετινό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 10 Μαϊου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, θα πάρουν μέρος 130 Ελληνες παραγωγοί. Η «παρέλαση» ελληνικών προϊόντων θα πλαισιωθεί από πολλές γαστρονομικές εκδηλώσεις αλλά και από μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εικαστικές δράσεις. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι εκθέτες πωλούν τα προϊόντα τους δίνοντας στους καταναλωτές την δυνατότητα για μια πιο ουσιαστική και με μεγαλύτερη διάρκεια επαφή.

To ίδιο τριήμερο 8, 9 και 10 Μαϊου το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μετατρέπεται σε στάδιο γαστρονομίας και «λαϊκή αγορά». Πάνω από 200 μικροί παραγωγοί απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, 500 διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και μυστικά μαγειρικής απ’ όλη τη χώρα, γαστρονομικές παρουσιάσεις από καταξιωμένους Ελληνες μάγειρες και γευσιγνώστες, συνθέτουν το σκηνικό του πρώτου Athens Food Festival.  Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του Athens Food Festival βασίζεται σε 4 θεματικές ενότητες (γαστρονομικές επιδείξεις, έκθεση προϊόντων, δοκιμές γευσιγνωσίας, συνέδρια) και περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως:

  • Εκθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα- με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους της Περιφέρειας.
  • Χωριό μικρών παραγωγών: Παράλληλα με την έκθεση, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον τρόπο παραγωγής εκλεκτών ελληνικών προϊόντων (όπως τυριά, κρασί, προϊόντα μελιού, αλεύρι κ.ά.) μέσα από εργαστήρια και δράσεις που αναπαριστούν την παραγωγή στην ύπαιθρο. Ξεχωριστή θέση στο χωριό των μικρών παραγωγών θα έχει το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο- το μεγαλύτερο που έχει στηθεί ποτέ σε έκθεση- το οποίο και θα παράγει, επί τόπου, παρθένο ελαιόλαδο από όλες τις ποικιλίες ελαιολάδου της Ελλάδας (Κορωνέικη, Μανάκι, Λαδοελιά κ.ά.)
  • Γαστρονομικές Επιδείξεις: προγράμματα γευσιγνωσίας και μαθήματα μαγειρικής από καταξιωμένους σεφ και παραδοσιακές μαγείρισσες  (δωρεάν γευστικές δοκιμές, live cooking stage κ.ά.)
  • Παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις αναφορικά με: καλές πρακτικές γαστρονομικών προορισμών, το ρόλο της τοπικής κοινωνίας στην ανάδειξη του τουριστικού και γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων κ.ά.
  • Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με θέματα: κοινή αγροτική πολιτική και ΕΕ, πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα, ελληνική διατροφή και παραγωγή τροφίμων, κρητικό σύμφωνο ποιότητας, εθνικά και περιφερειακά brand name για την ελληνικότητα της γεωργίας κ.ά.

Ημέρες Γαστρονομίας

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Ημέρες Γαστρονομίας επιστρέφουν στις 22, 23 και 24 Μαϊου στο Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Η πρότυπη διοργάνωση φιλοδοξεί και φέτος να συγκεντρώσει εκπροσώπους από όλο το εύρος της γαστρονομικής, επιχειρηματικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής εγχώριας σκηνής, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να βιώσει μία ολοκληρωμένη εμπειρία.

Με στόχο την ολοκληρωμένη ανάδειξη του γαστρονομικού χάρτη μιας περιοχής, οι διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας ανακηρύσσουν κάθε χρόνο, τον τιμώμενο γαστρονομικό προορισμό. Με τον τρόπο αυτό δίνεται στην εκάστοτε τιμώμενη περιοχή, η δυνατότητα εκπροσώπησης, προβολής και συμμετοχής στις εκδηλώσεις, καθώς και δικτύωσης και συνεργασιών με τρίτους φορείς.

Ετσι, για πρώτη φορά φέτος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστεί ένα αντιπροσωπευτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής του συναρπαστικού οικοσυστήματος της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων και φορέων της περιοχής. Ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση στις Ημέρες Γαστρονομίας είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικό Κινηματογράφου Αθήνας, με πολλές ταινίες, ντοκιμαντέρ και animation με θέμα πάντα τη γεύση, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της.

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ