Ποια θεωρούνται νέα τρόφιμα στην Ε.Ε.;

Ποια θεωρούνται νέα τρόφιμα στην Ε.Ε.;

Καθημερινά ακούμε για νέα είδη τροφίμων μερικά από τα οποία μπορούμε να τα αγοράσουμε από τα ράφια των καταστημάτων. Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς τροφίμων και η αναζήτηση προϊοντων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά έχουν οδηγήσει στην αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών.

Στο πέρασμα των χρόνων πολλά «νέα τρόφιμα» ή συστατικά τροφίμων έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη και πλέον θεωρούνται συνηθισμένες τροφές. Οι μπανάνες, οι ντομάτες, τα ζυμαρικά, τα τροπικά φρούτα, ο αραβόσιτος, το ρύζι, ένα ευρύ φάσμα μπαχαρικών – όλα ήρθαν στην Ευρώπη ως νέα τρόφιμα.

Μεταξύ των πρόσφατων αφίξεων είναι οι σπόροι τσία ή κία, τα τρόφιμα με βάση τα φύκια και άλλα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, κάθε τρόφιμο που δεν καταναλώθηκε “σημαντικά” πριν από τον Μάιο του 1997 θεωρείται νέο τρόφιμο. Η κατηγορία αυτή καλύπτει τα νέα τρόφιμα, τις νέες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα καθώς και νέους τρόπους και τεχνολογίες για την παραγωγή τροφίμων.

Παρακολουθήστε παρακάτω ένα διασκεδαστικό βίντεο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, σχετικό με τα novel foods.