Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥπΑΑΤ μετά από σχετικό αίτημα...

Αντιμετώπιση του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από σχετικό αίτημα των εκπροσώπων του Ν. Αργολίδας. Αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:

1. Διαπιστώθηκε και είναι επιβεβλημένη η συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών από πλευράς υπηρεσιών, φορέων και εκπροσώπων των παραγωγών.

2. Η προετοιμασία και εκτύπωση εκλαϊκευμένου εντύπου όπου θα αποτυπώνονται όλα τα θεσμικά ζητήματα καθώς και ερωτήματα-απαντήσεις για πρακτικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς.

3. Για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό θα γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες.

4. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία σε κτήματα εσπεριδοειδών θα ενημερώνονται τόσο οι ιδιοκτήτες των κτημάτων όσο και οι Οργανώσεις Παραγωγών.

5. Για το πολλαπλασιαστικό υλικό, πέραν των προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για κάλυψη των αναγκών σε πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό, θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών.

6. Σε ότι αφορά αντιστάθμισμα (κόστος εκρίζωσης) αναμένεται στοιχειοθετημένο κοστολόγιο προκειμένου εάν χρειασθεί να τροποποιηθεί το υπάρχουν.

7. Οι ομάδες παραγωγών θα εντείνουν την προσπάθεια ανασύστασης των φυτών που έχουν προσβληθεί από τον ιό, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Διαβάστε επίσης:  Τριστέτσα: Η σοβαρή ασθένεια των εσπεριδοειδώνΚαθαρότητα πολλαπλασιαστικού υλικού-Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο